'Help, mijn kind wil een tussenjaar!'
Lastminute aanmelden voor een opleiding is meestal geen goed plan. Adviseer uw kind goed na te denken over zijn of haar studiekeuze. Kan uw kind een goede keuze maken? Fijn! Bij heel wat jongvolwassenen lukt dat namelijk niet meteen na havo of vwo. Steeds meer aanstaande studenten kiezen voor een jaar ‘iets anders’ voordat zij gaan studeren. Deze tussenjaartips voor ouders helpen u misschien bij het samen vormgeven van een goed tussenjaar. Door: Hermien Miltenburg, voormalig relatiemarketeer en oudervoorlichter bij Wageningen University & Research
Tip 1. Denk na over tussenjaar
Een goede studiekeuze is belangrijk. Maar niet alle jongvolwassenen zijn toe aan een uitgebalanceerde studiekeuze na hun havo of vwo. Zet niet teveel druk op het studiekeuzeproces, ik ken heel wat jongeren die lijden onder ‘keuzestress’. Een studiekeuze lastminute forceren heeft geen zin. Denk samen eens na over een tussenjaar.
Tip 2. Maak een planning
Een goed tussenjaar moet je plannen. Maak afspraken over de reisplannen en bespreek wat uw kind daarmee wil bereiken. Maak ook een tijdschema. Bijvoorbeeld: werken en nadenken over studiekeuze in de herfst, een wereldreis maken in de lente.
“Ik ben oudervoorlichter en heb zelf drie studerende kinderen. Ondanks mijn onderwijsachtergrond vond ik het lastig mijn kinderen te coachen bij studiekeuze. Daarom heb ik me verdiept in de rol van ouders tijdens het studiekeuzeproces en in het eerste studiejaar. Mijn kennis en ervaring vindt u op Studiekeuzekind Blog."
Tip 3. Focus
Doorstuderen is niet voor elke jongvolwassene hét toekomstideaal. Praat ook eens over werken of een eigen bedrijf. Maar kiest uw kind voor doorstuderen, stimuleer uw kind dan in het tussenjaar echt te focussen op studiekeuze. Verdiep u in het studiekeuzeproces en praat met uw kind over de stappen die hij zet. Bijna 50% van de jongeren ziet familieleden als de belangrijkste studiekeuze-adviseurs.
Tip 4. Invulling tussenjaar
Uw kind is volwassen en zelf verantwoordelijk voor de studiekeuze en het eventuele tussenjaar. Maar samen eens kijken naar de invulling van een tussenjaar kan geen kwaad. Maak samen een plan voor een tussenjaar om uw kind verder te helpen met studiekeuze en zelfontdekking. De decaan van de middelbare school kan misschien ook nog coachen. Decanen kennen studiekeuzeprofessionals en studiekeuzeprogramma’s van bijvoorbeeld hbo’s die uw kind verder kunnen helpen.
Tip 5. Een tussenjaar verrijkt
Maakt u zich vooral niet teveel zorgen. Een goed gepland en goed besteed tussenjaar is voor veel studenten een verrijking. Ze weten na zo’n jaar beter wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze de komende jaren met hun leven willen doen!