Zes maanden solo in Zuid-Amerika “Soms moet je jezelf de tijd gunnen”
“Weet je nog niet wat je na de middelbare school wilt studeren? Mijn tip is: wacht met studeren en geef zelf invulling aan je tussenjaar. Zo ontdek je wie je bent en wat je leuk vindt. Als je keuzes moet maken voor je tussenjaar leer je jezelf beter kennen. Daarna kun je een betere studiekeuze maken.”
Dit zegt Janna Bots (28) uit Amersfoort, Rijkstrainee bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en oud ambassadeur voor WilWeg. WilWeg adviseert jongeren over werken en studeren in het buitenland en ook over de opties voor een tussenjaar in het buitenland! Na het atheneum stond het vast voor Janna: eerst op reis naar Zuid-Amerika. “Toen ik negen jaar was had ik een werkstuk over Argentinië gemaakt; sindsdien wilde ik deze reis maken. Ik wilde Spaans leren, vrijwilligerswerk doen, reizen, en het was goed voor mijn vervolgopleiding Internationale Betrekkingen.” Maar hoe dan verder? Janna oriënteerde zich op buitenlandbeurzen, maar vond niet wat zij zocht. Op de grote beurzen kwamen vooral de grote vrijwilligerswerkorganisaties aan bod en zij boden geen vrijwilligerswerk aan in Argentinië. “Ik had zo mijn eigen wensen over de reis. Ik wilde vrijwilligerswerk doen en Spaans leren in Argentinië, maar ook nog de mogelijkheid hebben om te reizen in Zuid-Amerika. Via internet kwam ik Het Andere Reizen op het spoor en daarmee ben ik in zee gegaan.”
18 jaar en zes maanden alleen naar Zuid-Amerika. Hoe dachten je ouders daarover?
“Mijn ouders waren meteen heel positief. Zo’n reis is goed voor je ontwikkeling en je zelfstandigheid, vinden ze. Ze stonden erachter omdat ík het wilde. Wel wilden ze dat de reis via een organisatie met contactpersonen in Nederland verliep. Zodat ze altijd wisten waar ik me bevond en hoe het ging.”
‘Moeilijk afscheid nemen’
De meisjesdroom kwam uit, ze vloog naar Buenos Aires in Argentinië. Hier heeft Janna eerst een maand Spaans geleerd op een taalschool en woonde ze met allemaal internationale studenten in één van de leukste wijken van Buenos Aires: San Telmo. Na een maand vervolgde ze haar reis naar Mendoza, waar ze twee maanden vrijwilligerswerk heeft verricht. “In een klein ziekenhuisje ver van de stad werkte ik als vrijwilliger. Ik verzorgde kinderen van 0 tot 7 jaar. Ik leerde ze hun naam schrijven en te tellen in het Spaans en deed spelletjes. Ook hielp ik tienermoeders. Dit deed ik tot twee uur in de middag. Daarna werkte ik van vijf tot acht in een publiek ziekenhuis; ik bracht er kleding, speelgoed en bijvoorbeeld wc-papier rond.”
Vervolgens werkte Janna in Bariloche in Patagonië op “een soort buitenschoolse opvang”. En ook gedurende de maand in Peru werkte ze op een buitenschoolse opvang; ze bakte brood, gaf Engelse les en voetbalde met de kinderen. “Het is altijd moeilijk om afscheid te nemen van de kinderen. Je bent er maar even. Je wilt graag helpen, maar je moet niet denken dat je als vrijwilliger het hele land kunt veranderen,” zegt Janna.
Na het avontuur van Argentinië en Peru startte en voltooide zij de bachelor Internationale Betrekkingen; Tijdens deze studie kon zij een studie-exchange doen in Bogotá, Colombia mede doordat ze de Spaanse taal goed beheerst. Daarna heeft ze de master International Political Economy gestudeerd aan de Rijksuniversteit Groningen en de master Economic Development aan de Universidad Carlos III de Madrid in Spanje.
Ook is ze tijdens haar eerste master teruggekeerd naar Argentinië voor een stage bij de Nederlandse Ambassade in Buenos Aires. ‘‘De Spaanse taalkennis die ik heb opgedaan tijdens mijn tussenjaar heeft mij heel veel gebracht tijdens de rest van mijn studie en ik kon daardoor vaak terugkeren naar Zuid-Amerika en een volledige studie volgen in Spanje. Wat kun je twijfelende studiekiezers adviseren? “Neem absoluut een tussenjaar als je het nog niet zeker weet. Soms heb je gewoon tijd nodig. Ik wist al wat ik wilde studeren. Mijn broertje niet. Hij begon toch na de middelbare school aan een opleiding – dat bleek de verkeerde keuze, hij stopte na een maand. Hij heeft toen een jaar bij een supermarkt gewerkt, vond dat fantastisch en ontdekte wat hij wél wilde. Nu doet hij een opleiding die helemaal bij hem past.”
Tussenjaar en sponsors De kosten van een tussenjaar naar het buitenland verschillen natuurlijk per situatie: hoe lang blijf je weg en waar ga je heen? Janna kon een bedrag van haar ouders lenen om de reis te bekostigen. En ze vond een hele rits sponsors voor haar reis: ouders, familieleden, vrienden, collega’s van ouders en leraren van de middelbare school. Janna: “Van dat sponsorgeld kocht ik voornamelijk speelgoed voor de kinderen op de schooltjes en de kinderopvang waar ik vrijwilligerswerk deed.”